luni, 4 august 2008

Ecologia, sclava Isaura a marketingului

Nu stiu daca ati aflat, dar mai mult de 50% din discutiile actuale din lumea tiparului sunt obsedant „green“. Adica despre cat de ecologica este, si poate deveni, aceasta industrie. Intamplator sau nu, cunosc presiunile Garzii de Mediu la adresa tipografiilor si n-am nici un motiv sa cred ca este o practica exclusiv romaneasca (poate cu exceptia anumitor aspecte). Pe de alta parte, sunt ferm convins ca abordarea ecologica a oricarei probleme reprezinta una dintre sarcinile importante ale lumii contemporane (va place frumoasa mea limba de lemn?). Asa ca discutia nu mi se pare deloc inutila. Cand insa problema intra pe mana departamentelor de marketing...
Asa, de pilda, Xerox a lansat inca de acum vreo noua ani, Xerox Green World Alliance, program dedicat, in principiu, reciclarii cartuselor. Excelenta idee, numai ca departamentul lor de marketing a pus gheruta pe el pentru a promova esecul numit cerneala solida (l-am mai pomenit aici), prezentata, fireste, ca fiind „green“. „Bring green into your office scheme“, na poftim slogan!
In fine asta a fost. Anul asta se poarta calculatoarele. Tot Xerox a lansat, la sfarsitul lui martie, programul „How Green is Your Office?“, adica un „Sustainability Calculator“ care sa arate doritorilor cum stau cu ecologia la locul de munca, adica, in cazul de fata, la birou. Foarte corect. Dar si sa le sugereze cum ca trecerea pe mai sus pomenita cerneala solida n-ar fi o idee chiar rea.
Putea tiparul clasic sa ramana indiferent la aceasta noua provocare a digitalului? Nicidecum. Asa ca Fuji a lansat zilele trecute un calculator propriu, www.howgreenareyourplates.com, pe care-l vedeti si-n imaginea de mai sus. Daca vizitati site-ul, puteti afla cam ce impact are asupra mediului inconjurator prepress-ul dumneavoastra (nu stiu insa daca e util in cazul unei vizite a Garzii de Mediu) Lasand gluma la o parte, site-ul e interesant oricum, macar de curiozitate. Decat ca trebuia sa fie promovata si o tehnologie mai ecologica, nu-i asa? Asa ca puteti afla multe lucruri despre inventia lor, ZAC, si placile ZAC processed. Nu stiu mare lucru despre ele (decat ca, bineinteles, sunt foarte ecologice), sper doar sa nu fie un fel de cerneala solida de la Xerox.

Niciun comentariu: