sâmbătă, 9 august 2008

Mimeographul lui Edison

Ieri s-au implinit 132 de ani de cand Thomas Alva Edison inregistra patentul 180,857 pentru „Improvement in Autographic Printing“, semnand astfel actul de nastere prima masina de copiat in intelesul modern al cuvantului. Denumirea de „mimeograf“ a fost lansata de Albert Blake Dick a carui firma, AB Dick (brandul exista si azi, compania a fost cumparata de Presstek in noiembrie 2004) a produs si vandut masina sub numele de „Edison Mimeograph“ sau „Edison-Dick Mimeograph“.
In Romania, denumirea este absolut necunoscuta, insa nu si masina, denumita duplicator sau, cel mai des, ghestetner (da, pentru ca in Europa principalul producator a fost Gestetner). Pentru cei care n-au vazut-o niciodata, principiul de functionare e relativ simplu. Pe scurt, se baga o foaie speciala in masina de scris (careia trebuie sa i se scoata panglica pentru operatiunea asta), se scrie textul, producandu-se niste gauri in foaie, aceasta se scoate, se pune pe masina, cerneala trece prin gauri si se depune pe foile albe de hartie (e putin mai complicat decat atat, dar ideea cam asta e). In filmele cu comunisti eroici, se tipareau astfel o sumedenie de manifeste, impotriva burgheziei exploatatoare. Si nu pot sa uit cum, in 1990, am facut si eu tot manifeste la o masina de-asta, pentru mica Piata a Universitatii din Iasi. Ce vremuri!
De prin anii '60, masina a inceput sa fie depasita, odata cu ieftinirea semnificativa a offsetului si mai ales, expansiunea copiatoarelor (xeroxurile au inlocuit ghestetnerele, ca sa zic asa). Dar tehnologia este folosita in continuare de Gestetner si Riso la duplicatoarele lor moderne (digitale, fireste!), care, in ciuda unei calitati scazute a imaginii, au avantajul unei viteze mai mari decat a copiatoarelor si a unui cost sensibil mai mic pe exemplar.
Mult mai multe despre aceasta masina si istoria ei gasiti aici.

Niciun comentariu: