sâmbătă, 7 iunie 2008

Xerox prezinta mini-revolutia „cured gel ink“


Xerox n-a adus la drupa 2008 doar masini, ci a prezentat si o tehnologie noua, denumita „cured gel ink“. Foarte pe scurt, si schematizand abuziv, ar fi vorba de o cerneala care este lichida in capul de printare si se solidifica pe suprafata care este aplicata. Mai multe detalii, nu numai tehnice, in prezentarea de mai sus, sustinuta de Steve Hoover, vicepresedintele centrului de cercetare Webster al lui Xerox, si in conferinta de presa de la final, unde mai apare si CEO-ul Xerox, Anne Mulcahy. Mai precizez doar ca noua tehnologie este inca in probe, Xerox avand intr-un laborator o rotativa (cu o latime a sulului de 508 mm si o viteza de 133 metri pe minut), care testeaza proaspata inventie. Si desigur ca inventatorii spera ca vor putea mari latimea si viteza.
Bun, lasand deoparte bla-bla-ul inevitabil oricarei lansari, trebuie retinute urmatoarele: Xerox a demonstrat ca noua cerneala prinde foarte bine pe plastic si metal (deci o tinta ar fi flexografia), dar si pe hartie ieftina, netratata, ceea ce vizeaza clar costurile reduse ale rotativelor offset. Impresionant la prima vedere, ramane sa vedem rezultatele finale.
De ce-am zis doar mini-revolutie? Din doua motive. Mai intai, ca orice tehnologie care se afla in laborator, are nevoie sa treaca testul productiei, deci imi pastrez eventualul entuziasm pentru acel moment. Si, in al doilea rand, a mai amenintat Xerox industria tiparului digital cu cernelurile solide (care nici macar nu era tehnologia lor, o achizitionasera la pachet cu Tektronics in ianuarie 2000) si au iesit doar doua imprimante de pus pe birou, dimpreuna cu fratii lor multifunctionali.
Revolutia adevarata „cured gel ink“ mai are un pic de asteptat.

Niciun comentariu: