luni, 2 iunie 2008

Invingatori si invinsi dupa alegerile de ieri


Invingatori


Constantin Simirad. Marele castigator al zilei de ieri. Pentru ca, pe langa faptul ca a reusit sa obtina postul de langa sacul cu bani, a devenit cel putin arbitru al deja traditionalei lupte dintre aripile Nichita si Solcanu din PSD, or asta nu se lasa fara niscaiva avantaje, cei doi corifei de pana acum vor licita la maximum ca sa-i obtina sprijinul. Mai mult, daca-l tenteaza (era obosit si plictisit, nu-i asa, cu ceva timp in urma...), poate sa spere cu sanse reale de reusita la sefia partidului pe plan local, mai ales daca Nichita pierde. Are, de departe, pozitia cea mai confortabila dintre toti actorii de ieri.
Irina Schrotter. Ce cauta aici daca n-a candidat? Pai are ce cauta, fiindca, in conditiile date, s-a descurcat excelent. Daca ar fi participat in alegeri, n-ar fi intrat in turul doi, asa insa i-a dat o mana zdravana de ajutor lui Oprea, iar scorul foarte bun obtinut de acesta i se datoreaza in buna masura si ei. "Modista" de la inceputul campaniei a devenit un om politic de care trebuie tinut cont. Daca o si intereseaza lucrul asta, e perfect pentru ea.
Dumitru Oprea. Scorul foarte bun obtinut ma obliga sa-l bag la categoria invingatori. Cu toate astea, am ceva rezerve. Prestatia lui foarte slaba din campanie i-a alungat sigur din voturi, nu multe, dar la diferenta minima dintre el si Nichita ar fi contat, nu gluma. Oricum, se cheama ca a castigat macar prima repriza. Dar in cea de-a doua ii va fi foarte greu, mai ales in conditiile in care a cam strans deja toate voturile anti-Nichita, iar Dan Carlan are tot interesul sa-l sustina precum funia pe spanzurat (despre asta, cititi ceva mai jos).
Cristian Adomnitei. Da, invingator, chiar daca a obtinut un rezultat mai slab decat PNL (voturile lipsa sunt ale celor care au fost mai anti-Nichita decat pro-PNL). S-a prezentat bine in campanie, iar cel mai mare castig al sau este ca a mai dat jos in fata iesenilor din eticheta ministrul-natang-cu-stelute-de-la- Invatamant-pe-care-Fene-vrea-sa-ni-l-bage-pe-gat. Depinde numai de el daca va profita sau nu de chestia asta.

Invinsi

Gheorghe Nichita. Ca si la Dumitru Oprea, situatia trebuie nuantata. Da, pot sa-l trec la invinsi, pentru ca nu a castigat din primul tur, asa cum spera, macar la modul declarativ. Dar are un scor mai bun decat in sondajul de aseara si porneste, totusi, favorit pe hartie in turul doi. Daca-l sprijina si Simirad, sansele ii cresc simtitor. Si asa am ajuns la problema lui reala: daca pierde, pierde si sefia PSD, daca castiga cu sprijinul fatis al lui Simirad, pozitia noului sef al CJ se va intari considerabil, or asta nu se poate intampla decat in defavoarea propriei sale pozitii. Asa ca, orice-ar face, ceva tot pierde.
Ion Solcanu. A cam pierdut tot. Singura lui sansa sa revina in fruntea bucatelor ar fi sa-l atraga pe Simirad de partea lui, iar Nichita sa nu castige in turul II. Vom vedea, la ora asta pare greu de crezut, dar s-au vazut in politica minuni mai mari
Traian Dobre. De ce, Doamne iarta-ma, a mai candidat?
Dan Carlan. De departe, marele invins al zilei de ieri, si asta nu neaparat pentru ca iar l-a batut Simirad. Rezultatele alegerilor l-au pus intr-o pozitie imposibila: daca pierde Oprea, pierde si el, fiindca la asa rezultate proaste seful trebuie sa plateasca, nu? Pe de alta parte, daca fostul rector castiga, el iar pierde, fiindca Oprea, ambitios cum il stim, va putea cere, pe buna dreptate, sefia PDL Iasi si, probabil, o va si obtine. Asta e, prostiile costa, iar in cazul lui Carlan ambitia stupida de a candida el, si nu Flaiser, se plateste acum la greu. Daca se multumea sa ramana regizorul din culise, era mult mai bine pentru el, asa insa situatia lui pare fara iesire.

Niciun comentariu: