miercuri, 11 iunie 2008

HP DreamColor Display revolutioneaza piata monitoarelor LCD

Sa incepem cu putin abc al posibilitatilor de reproducere a culorilor in cazul monitoarelor LCD, mai ales ca, de obicei, producatorii ascund datele de mai jos. Asadar, cele mai raspandite sunt cele pe 6 biti, care pot reproduce, in mod real, 262.000 de culori, iar in mod interlaced 16,2 milioane (e cifra pe care o veti gasi in prospecte, comunicata mandru de departamentele de marketing). Sunt cele mai ieftine si sunt bune doar pentru aplicatii office si pentru gameri, care cad in fund de placere vazand timpii mici de raspuns (au ajuns in general la 2 ms). Urmeaza cele pe 8 biti, mai scumpe (peste 10 milioane cele de 19") le recunoasteti dupa indicatia (cinstita, de data asta) ca au 16,7 milioane de culori iar producatorii recunosc, fara sa roseasca, un timp de raspuns, tot real, de 8, 16, 20 sau chiar 25ms. Mai rar, si numai la producatorii de elita (Eizo, LaCie, NEC etc) puteti gasi, la preturi pe care n-are rost sa le discutam, monitoare de 10, 12 si, foarte rar, chiar 16. Ca sa va faceti o idee, varfurile de gama de la Eizo (seria CG) au acum 12 biti.
Cam asta ar fi situatia in momentul de fata, mult schematizata, pentru ca n-am vorbit nimic, de pilda, despre tehnologia de realizare a panelurilor LCD, care conteaza si ea foarte mult, mai ales in ceea ce priveste posibilitatile de redare a gradelor de negru. Dar despre TN, PVA, S-IPS si altele asemenea va voi povesti, probabil, in curand.
Ei bine, in acest context HP a anuntat ieri realizarea, in colaborare cu DreamWorks Animation, a noilor monitoare HP DreamColor Display, care beneficiaza de o tehnologie de 30 de biti (!), fiind capabile sa reproduca peste 1 miliard de culori. Primul produs din serie, HP DreamColor LP2480xz (il puteti vedea in poza de mai sus), este deja de vanzare, are o diagonala de 24", vine la pachet cu softul capabil sa gestioneze reproducerea (HP DreamColor engine software) si cu un kit de calibrare. Pretul? Un sfert din cel al concurentei (care concurenta?), adica $3.499.
Ok, trecand peste bucuria marketingului de la HP, sa vedem care ar fi motivele noastre de multumire. Pai in primul rand, dupa ani in sir in care timpul de raspuns cat mai mic a parut obsesia producatorilor de monitoare LCD, putem spera ca noul produs HP va da un branci in directia corecta, cea a calitatii reproducerii culorilor. Ori asta va insemna ieftinirea sensibila a monitoarelor pe 8, 10 sau 12 biti, care in scurt timp vor parea depasite si vor avea preturile pe care azi le au amaratele de 6 biti. Iar mai mult de 12 biti, sincer, n-as prea crede ca e nevoie. De altfel, nu cred ca exista multi care sa poata face ochiometric diferenta dintre un monitor de 10 si unul de 12.
Iar daca nu va intereseaza calitatea monitoarelor, tot puteti sa va bucurati: in scurt timp, televizoarele LCD vor fi mai bune si mai ieftine. Dar sigur vor gasi producatorii ceva gadgeturi inutile care sa le mareasca pretul.

3 comentarii:

Dragos Stefan spunea...

Pretul este de fapt mult peste al concurentei. Cei 30 biti pretisi sunt de fapt niste amarati de 3x10bit/componenta, adica lucruri pe care EIZO-ul CE240W pe care il am in fata le face de vreo 2 ani buni, cu tot cu hardware calibration si toate alea, la 1500 EUR sau mai putin.
Toata agitatia asta cu DreamColor este un simplu exercitiu de branding prin care HP ofera cu o eticheta pompoasa tehnologie disponibila de multa vreme la alti producatori consacratio pe piata de displayuri profesionale.

Marius Cristian spunea...

Facusem precizarea cu „bucuria marketingului de la HP“. In fine. S-o iau pe rand.
Mai intai, n-am zis nicaieri ca e vreo premiera. Poate si Eizo, poate si Barco, mai pot si altii. Ca veni vorba de putut, Eizo CE240W poate maximum 16,77 milioane de culori, adica oricum as lua-o, tot 8 biti se cheama (daca inmultesc cu trei, 24) Vorbesc doar de gamut aici, pentru ca marketing de gen „10 Bit LUT for Gamma Adjustment“ sau „14 Bit ASIC“ poate si Eizo, sa stii.
In al doilea rand, CE240W are panel S-PVA (mai slab si, in consecinta, mai ieftin), iar DreamColor-ul S-IPS (cel mai bun, dar si cel mai scump).
Ca pret, cand a aparut, acum doi ani, CE240W costa aproape 3000 de dolari, acum da, a scazut semnificativ, si la fel va pati si DreamColor. Si ca sa-ti raspund la nedumerirea de pe forumul lui CGTalk, da, se mai fabrica.
Revenind la gamut (si la pret), varful de gama actual de la Eizo (are 22", nu 24", panel tot S-IPS), CG221, poate si el full AdobeRGB, dar costa peste $6000 fara vreun dispozitiv hard de calibrare (optionale sunt Eye One display si Spider3Pro).
DreamColor e prea nou si inca n-a facut nimeni o comparatie cu vreun Eizo (sau n-am gasit-o eu). In schimb, de comparatii cu Apple Cinema e plin net-ul (de pilda aici: http://www.macobserver.com/review/2008/06/17.1.shtml) Si toate sunt in favoarea HP-ului
Sa nu ma intelegi gresit: daca ar fi sa cumpar acum un monitor, as avea buget nelimitat si as avea de ales intre Dreamcolor si Eizo (inclusiv CE 240W), as alege Eizo cu ochii inchisi. Discutia e mult mai lunga si nu conteaza doar bitii.
Asa ca ma vad nevoit sa repet concluzia postarii initiale: ma bucur sa vad ca eforturile de cercetare se duc si spre calitatea culorilor, nu doar spre timpul de raspuns. Ca asta nu poate fi decat in avantajul nostru, al tuturor.

Dragos Stefan spunea...

Sunt total de acord cu concluzia ta. Inca niste precizari: evident ca EIZO are un panel mai slab, e un monitor vechi. Dar eu l-am luat cu 1500 acum doi ani (de fapt un an si vreo 8-9 luni), deci sigur nu costa 3000 de dolari pe vremea aceea.
Ca DreamColor bate Apple Cinema: evident, si foarte bine ca e asa, Apple sunt displayuri slabe (dar ieftine).
Ce mi se pare foarte interesant la HP insa este faptul ca il poti avea pe un notebook (sunt curios la ce pret).