vineri, 12 septembrie 2008

Cum determina criza de personal evolutia unei industrii

De la o vreme incoace, gasesc o gramada de stiri de la americani (de pilda asta; culmea-i ca site-ul e nemtesc!) cum ca valeleu, dispar locurile de munca din industria poligrafica. Si nimeni (se vede ca-s studii facute de nespecialisti in ale tiparului) nu-si pune intrebarea: nene, da' oare n-o fi si din cauza ca sculele sunt din ce in ce mai automatizate, si ce faceai acum 10 ani cu 10 oameni faci acum cu 2-3? Mai ales ca alte studii demonstreaza ca, pe de alta parte, cererea de produse tiparite creste? Cine nu crede, gaseste doar pe acest blog situatia din SUA aici si aici, iar de la noi aici.
In timpul asta, in Romania, daca vrei (si vrei!) sa angajezi oameni, nu-i gasesti nici sa dai cu tunul. Asa ca aia care pot isi cumpara scule noi si-si trimit unu-doi oameni la specializare (care oameni poate nici n-au vazut tipografie inainte), iar ceilalti inghit in sec si se lupta sa supravietuiasca (am o veste pentru ei: nu mai au mult!). S-au cam dus vremurile cu „luam o scula SH de 10-15 mii de euro, ca gasim noi un meserias batran s-o puna-n functiune si sa-i invete si pe altii“. Uite-asa se retehnologizeaza tiparul romanesc. Las' ca-i bine!
Da, stiu, o sa-mi spuneti ca generalizez. Or fi si exceptii, nu zic nu. Dar nu cred ca-mi poate demonstra cineva ca tendinta-i alta.

Niciun comentariu: