vineri, 12 septembrie 2008

Fuji si Xerox incearca sa gaseasca tiparul virtual

Cred ca sunteti de acord cu mine ca discutiile intre tipograf si client despre cum va arata produsul finit sunt, de cele mai multe ori, memorabile (vorbesc, fireste, despre lucrari serioase, nu de vreun afis ori fluturas). Faltuiri, biguiri, lacuri selective, folio, rotunjiri si asa mai departe, ce mai, transpiri serios pana la finalul discutiei, indiferent de care parte a baricadei te afli (eu, unul, am fost si-ntr-o parte, si-n cealalta). Nu mai vorbesc de costurile de realizare ale prototipului, fie ca e vorba de un proof pentru tirajul final, fie doar de un semnal menit sa stranga reclama. Ei bine, doua firme serioase, Xerox si Fuji, s-au hotarat sa rezolve cumva problema, apucandu-se de realizat softuri care sa usureze comunicarea pe tema asta. Mai concret, si unii, si ceilalti, lucreaza (separat!) la solutii software care sa prezinte produsul finit in 3D, iar clientul sa-l poata vedea de-acasa, verificand pe indelete fiecare dintre finisarile de mai sus. Si nici macar sa n-aiba nevoie sa stie cum le cheama pe fiecare si cum se realizeaza tehnic. SF, nu?
Fuji s-a apucat mai demult de problema, a adus chiar si un beta pentru al sau XMF Remote platform la drupa 2008 (sa-mi fie rusine ca am scapat stirea, dar prea au fost multe!), se apuca luna asta de instalat softul la statiile pilot, va lansa XMF 2.0 la Total Print! Expo, in octombrie, iar comercializarea propriu-zisa va incepe in decembrie. Dar mai multe despre XMF (iar despre XMF remote, la finalul capitolui 8, Job approval) gasiti aici.
Cat despre cei de la Xerox (sa nu uit, fotografia de mai sus este de pe site-ul lor), ei sunt doar in faza de realizare a prototipului. Nici macar nu se stie exact daca va fi un produs stand-alone sau, la fel ca in cazul Fuji, tehnologia va fi integrata intr-o solutie de workflow. Mai multe, cititi aici.
Sa nu mai aiba designerul si tipograful nevoie sa stea fata-n fata? Sa nu mai vorbeasca ore-n sir la telefon? Sa nu mai poata da vina unul pe celalalt? Ei, nu, asta din urma nu cred ca poate fi rezolvata vreodata. Nici macar software.

Niciun comentariu: