miercuri, 24 septembrie 2008

Pot fi calibrate camerele digitale?

O discutie foarte interesanta. Pai, atata vreme cat producatorii de soft si hard pentru calibrare pun la dispozitie solutii pentru fotografi, inclusiv pentru camerele lor digitale, raspunsul ar trebui sa fie pozitiv, nu? Iar daca un scanner (cel mai apropiat dispozitiv fata de o camera digitala) poate fi calibrat fara probleme, discutia ar putea parea inutila. Si totusi...
Mai intai trebuie sa precizez termenii discutiei. Sub termenul generic de calibrare se ascund, de fapt, doua operatii distincte. Schematizand datele problemei, vorbim, mai intai, de linearizare, adica de un fel de aducere la zero a sculei care ne intereseaza, si mai apoi de profilare, adica de masurarea exacta a abaterilor caracteristice ale fiecarui dispozitiv in parte si realizarea, pe baza rezultatelor, a profilelor de culoare (ICC). Singura exceptie are loc in cazul monitoarelor, unde linearizarea si profilarea se face, de obicei, simultan.
Dar operatiile de mai sus se pot face atunci cand exista conditii stabile de utilizare. Scannerul (ca tot l-am dat exemplu) sta cuminte pe masa lui si, protejat de capac, isi face treaba la fel de fiecare data. Trebuie doar intrebat de sanatate o data pe luna (ca se mai uzeaza si lampa). In schimb o camera digitala rareori va functiona de doua ori in aceleasi conditii, in primul rand datorita iluminarilor diferite, dar si din cauza modificarii timpului de expunere, a diafragmei, a sensibilitatii etc. Si inca daca vorbim despre o camera profesionala, ultimele probleme se pot rezolva din setarile manuale, dar daca deschidem cutia Pandorei si punem aparatul pe automat...
Asadar nu se poate? Ba da, dar in conditii stabile. De pilda pentru o anumita iluminare a studioului, care poate fi repetata fara probleme, este posibila realizarea un profil de culoare foarte bun. Asta ar fi o varianta. Insa varianta cea mai sigura, in cazul unui shooting important, o reprezinta fotografierea unui target in conditiile date si realizarea unui profil special.
Merita facut un profil pentru o camera digitala? Pai asta numai dumneavoastra (si, eventual, clientul dumneavoastra) puteti sti.

Niciun comentariu: