marți, 1 iulie 2008

A aparut si Kindle, dar hartia tot nu moare

Amazon.com a anuntat recent un nou si revolutionar sistem de electronic paper, numit Kindle (il puteti admira in poza de mai sus). Ce se poate spune despre el? $359, „looks and reads like real paper“ (ma rog!), wireless, in fine, o gramada de tehnologie menita sa atraga cumparatorii (mult mai multe detalii gasiti aici). Drept pentru care s-au gasit imediat inevitabilii natarai care sa proclame (a cata oara?) moartea hartiei. Treaba lor.
Din punctul meu de vedere, am mentionat dispozitivul de mai sus doar pentru ca, pe de o parte, m-am gandit ca pe unii i-ar putea interesa gadgetul cu pricina. Si, pe de alta parte, pentru ca mi s-a parut o introducere numai buna pentru datele statistice de mai jos.
- US Postal a anuntat ca volumul de corespondenta transportat creste mereu, dand drept exemplu trimestrul III 2007, cand s-au transportat cu 6 milioane mai multe obiecte decat in trimestrul III 2000.
- Fata de acelasi an 2000, consumul de hartie taiata in coli (aia pe care o numim noi „hartie de xerox“) a crescut in 2007 cu 6,3% (pe piata americana), procent care inseamna 336.200 tone.
- Vanzarea de carte (da, carte de-aia invechita, pe hartie) a crescut in 2006 fata de 2005 cu 10 milioane de exemplare, ajungand la 3,1 miliarde. Tot in SUA.
O sa moara hartia? Probabil ca da, asa cum au murit tablitele sumeriene, papirusul, pergamentul si inca altele. Dar indoi-m-as ca prindem noi ziua aia.

Niciun comentariu: