joi, 10 iulie 2008

Internetul a ajuns mai credibil decat ziarele

Se tot discuta, si nu de azi, de ieri, despre faptul ca ofensiva Internetului va determina moartea ziarelor in forma „print“. Sincer, n-am crezut chestia asta niciodata. Intotdeauna am sustinut ca, asa cum presa tiparita a reusit sa reziste in fata provocarilor succesive ale radioului si televiziunii (si de fiecare data a fost proclamata „moartea ziarelor“!), tot asa nici Internetul nu va reusi s-o inlature. A, ca va trebui sa se adapteze, asta e o alta discutie (si daca as fi proprietar de publicatie m-as uita foarte atent la avantajele oferite de tiparul digital in ceea ce priveste personalizarea tipariturilor). Dar sunt convins ca, intr-o forma sau alta, ziarele vor fi rezista.
Din punct de vedere (sa-i zicem) tehnologic, sunt convins ca am dreptate. Si totusi... Citesc si recitesc de dimineata o stire care m-a pus pe ganduri. Potrivit raportului „Evaluarea nivelului de competenta in mass media“, prezentat ieri de Agentia de Monitorizare a Presei - ActiveWatch, media increderii in mijloacele de comunicare in masa a fost (in mediul urban romanesc) de 4,53 pentru intreg esantionul, televiziunea fiind mediul care beneficiaza de cea mai mare incredere (medie de 4,74), fiind urmata de radio (medie de 4,35), internet (medie de 4,14) si presa scrisa (medie de 3,89), evaluarea fiind facuta pe o scara de la 1 la 7.
Cam nasol, dragii mei colegi din presa scrisa. E o problema de imagine grava de tot. Adica Internetul cel necontrolat, in care arunca cu laturi anonime tot felul de frustrati (asta e si perceptia voastra despre net, nu?) a ajuns sa fie mai credibil decat presa scrisa. Nasol tare. Si tot caut motive ca sa ma indoiesc de acuratetea studiului si zau daca gasesc vreunul.
Asa ca nu-mi ramane decat o singura concluzie de tras, si aia trista de tot: in Romania, web-ul nu omoara presa scrisa, doar se uita cum isi sapa singura groapa. Celelalte concluzii, legate de modul in care s-a ajuns aici, sa le traga cine-o vrea.

Niciun comentariu: