sâmbătă, 12 iulie 2008

Espresso Book Machine


Am mai vorbit de print-on-demand in cazul revistelor (vedeti aici), dar trebuie sa precizez ca principala sa aplicatie este in domeniul cartilor. Exemplul tipic care se da in contextul asta este cel al amazon.com, care a inceput prin a cumpara 3 HP Indigo 5000 (mi se pare ca acum are mai multe, nu mai stiu exact) pentru a putea oferi clientilor sai cartile comandate, indiferent cat de mica ar fi cererea. Principiul e simplu. Vrea una? Una ii dam! Si merge treaba de nu-i adevarat.
Problema e ca amazon.com e un colos, care-si permite fara nici un fel de problema sa investeasca milioane intr-un sistem de genul asta, mai ales ca piata de desfacere si-o ofera singur. Dar o editura de proportii rezonabile (ca sa nu zic modeste) nu va cheltui niciodata atatia bani pentru a-si putea onora comenzile venite, sa zicem, pe site-ul propriu, dar nici nu se va duce la copy-shopul din colt sa rezolve problema, pentru ca s-ar ajunge la costuri nerezonabile.
Exista solutii? Pai una dintre ele poate fi admirata in filmuletul de prezentare de mai sus. Espresso Book Machine face totul, preia comanda, o tipareste, o broseaza (cu frezare cu tot), o finiseaza si toata chestia dureaza 7 minute, pentru o carte de 300 de pagini, daca vorbim de versiunea cu o singura imprimanta. Daca sunt doua, ajungem la 3 minute, iar masina poate fi alimentata de pana la 6 masini de tipar digital. Costa cam $150.000, ceea ce nu-i rau deloc, iar raspunsurile la celelalte intrebari pe care le-ati putea avea le gasiti aici.

Niciun comentariu: