marți, 8 iulie 2008

Se mai lupta offset-ul cu digitalul?

Ce intrebare mai e si asta? Pai in Romania nu s-au luptat niciodata, tipografii „traditionali“ privind cu suveran dispret spre lumea „tonerului“, in timp ce astia din urma, cand cresc si ei mai maricei, viseaza numai tipar offset, in loc sa suspine dupa iGen sau Indigo. Degeaba le spui ca nu vor gasi niciodata oameni pregatiti pentru SH-urile megaieftine pe care le vor ei si ca pregatirea & finisarile vor fi mai importante decat tiparul propriu-zis. Sa-i lasam sa viseze.
In timpul asta, „afara“ deja s-au impacat pana una-alta, ba chiar mai au loc pe piata si ceva hibrizi DI, de gen Presstek sau raposatul Quickmaster (desi planele B2 sau rotativele digitale de la drupa 2008 au cam constituit noi declaratii de razboi, noroc ca-s doar prototipuri). Singura discutie mai e despre punctul de intalnire al tirajelor, producatorii de masini offset sustinand ca e vorba de cateva sute (mai ales in conditiile in care timpul de pregatire a fost dramatic redus), iar fabricantii de digitale afirmand ca e vorba de mii. Se mai inteapa atunci cand e vorba de calitatea tiparului (oricum „offset rules“ deocamdata, digitalul recunoaste infrangerea pe toner dar sustine, pe buna dreptate, ca mai are loc destul de crescut pe inkjet) si toata lumea recunoaste ca in materie de tipar cu date variabile nu poate exista decat o solutie. Drept pentru care destule tipografii din lumea astea merg atat pe digital, cat si pe offset, ca sa impace pe toata lumea si sa multumeasca toti clientii.
Acesta fiind trendul, ma-ntorc la intrebarea din titlu si zic: daca nu s-au batut pana acuma, nu mai apuca ele sa se lupte in Romania. Mai ales ca acusi se vor gasi si digitale SH.

Niciun comentariu: