sâmbătă, 24 mai 2008

Cum arata ziarele iesene?

De prea multe ori am discutat, de-a lungul anilor, in contradictoriu, cu diversi „factori de decizie“ de prin presa ieseana (altminteri, multi dintre ei, prieteni buni) despre cum arata grafic publicatiile pe care le scot pe piata. Argumentul lor suprem era, aproape inevitabil, „asa vrea cititorul“. N-am sa va spun acuma argumentele mele, dar va propun sa raspundeti, in calitatea voastra de cititori, la sondajul alaturat. Chiar sunt curios.

3 comentarii:

Anonim spunea...

argumentul suprem probabil era din politete. ziarele locale din pacate sunt... jenante daca discutam despre design, fonturi etc. (politicos spuns, intre noi fie vorba cei de la dtp, pre-press sau design sau marketing din cadrul ziarului nu stiu nici cele mai elementare reguli in meserie, si rezultatul, foaia tiparita exact asta demonstreaza),

in acelasi timp factorii tai de decizie considera ca e o formula care merge si efectiv le este frica sa faca o schimbare. cei drept si schimbarea asta costa.

si sa vedem: tiraj minuscul, inserturile le vind scump, mai iau un ban pe articol doua. deci pina la urma fituicile exista doar ca vectori de presiune. si atit.

deci intii sa discutam dspre un ziar. nu vad din lista ta absolut nici unul.

Marius Cristian spunea...

Corecte observatiile in marea lor majoritate, sunt de acord cu cele mai multe dintre ele, dar discutia e mai lunga si promit s-o deschid cand se termina sondajul. Cat despre lista pe care am dat-o, ce sa fac, astea-s publicatiile din Iasi, cu ele defilam, altele nu-s.

Anonim spunea...

de acord. dar ce am afirmat mai sus este rezultatul si al unei lincezeli in celelate componente al unei publicati: in analiza unui ziar discutam si despre echipa editoriala, managementul ei, un studiul sociologogic, profilul 'publicului tinta'. si normal discutam si despre banii necesari ca sa sustii un ziar.

marketingul, designul de mult nu mai sunt ceva esoteric. specialisti sunt. dar daca ne uitam pe taraba vedem ca nu se vrea.

si de ce ar vrea, scopul publicatiei locale, devine din ce in ce mai mult santajul sau intoxicarea.