marți, 27 mai 2008

Fujifilm revolutioneaza tiparul digital

Ceea ce era asteptat de mult s-a intamplat: a aparut prima masina plana digitala de tipar care merge pe jumatate de coala (720x520 mm este formatul sau maxim). A fost facuta de Fujifilm si a fost botezata JetPress 720. Producatorii au anuntat o rezolutie de 1200 dpi cu patru nivele de gri ceea ce, sustin ei, va asigura o calitate a tiparului similara cu cel offset si oricum superioara fata de orice rotativa digitala. Policromia se realizeaza intr-o singura trecere, iar viteza este spectaculoasa pentru o masina de tipar de acest gen, 2.700 coli pe ora, sau 180 de pagini A4 pe minut.
Interesant este ca o masina de acest tip nu a fost realizata pana acum de producatorii consacrati de utilaje de tipar digital precum Kodak, Océ, sau Xeikon, ci de Fuji care, pana acum, era implicata in tiparul digital (daca nu tinem cont de wide-formatele si UV flatbedurile vandute sub brandul Sericol) doar pentru ca detinea 75% din FujiXerox. Si da, FujiXerox a fost implicata in realizarea lui JetPress, chiar daca, prin aparitia noii masini, deja celebrul Xerox iGen3 a incetat sa mai fie, macar teoretic, cea mai performanta masina de tipar plan digital.
Voi reveni sigur asupra subiectului, dar astept, deocamdata, comentariile de la drupa, unde fireste ca Fuji isi va prezenta noua realizare.

Niciun comentariu: