miercuri, 1 octombrie 2008

Ziarele nu mor, dar trebuie sa se transforme

Cam asta a fost ideea conferintei „Inovatia in media - Presa, de la Mono-media la Multi-media“, care a avut loc azi la Bucuresti. Printre conferentiari, Cristina Simion (saru' mana, Cristina!), director general Edipresse AS Romania, Andrew B. Davis, presedintele American Press Institute, Carlo Campos, directorul grupului Innovation Media Consulting Group, George Brock, International editor The Times si presedinte World Editors Forum. Ce s-a discutat acolo va prezinta pe larg Hotnews.
Pentru ca la ora la care scriu, textul este inca in curs de actualizare, n-am sa ma bag prea tare in seama (mai ales ca, pe subiectul asta, am tot scris), ci am sa va prezint doar cateva idei care mi-au placut mai mult (intamplator sau nu, toate ii apartin lui Campos): „principalul concurent al tau nu este un alt ziar, ci timpul cititorilor“, „digitalul este o solutie, nu o problema“, „continutul vine inaintea tehnologiei“. Pe cuvant ca daca, prin absurd, as fi proprietar de ziar, as afisa ideile astea pe toti peretii.
Desigur, numai impreuna cu nemuritoarea cugetare a lui Pastorel Teodoreanu, „nu exista subiecte idioate, ci numai redactori tampiti!“

UPDATE: Dupa pauza, destula tiganie damboviteana si cateva lucruri adevarate. Repetand ca sunt multe lucruri de bun simt spuse acolo (si ceva tampenii, da' sariti voi peste ele!) nu mai mentionez decat intrebarea extrem de pertinenta a lui Jim Chisholm, CEO iMedia Advisory: „de ce televiziunea domina absolut piata de publicitate din Romania, de ce ziarele au atat de putini cititori, in conditiile in care situatia economica este potrivita pentru cresterea presei scrise?“.
Ca n-ar fi putut, fi-r-ar sa fie, sa-si exprime nedumerirea asta un participant roman!

2 comentarii:

Anonim spunea...

ai fost in sala si nu ne-am vazut nici macar un minut?
sunt deazamaginta!
macar scrie c-am spus ceva pentru care a meritat sa stai in sala si nu la taclale si cafea, pe holuri!
cu prietenie,
C

Marius Cristian spunea...

Doar nu crezi c-am fost acolo fara sa dau vreun salamalekum. Pur si simplu am vazut rezumatul discutiei pe hotnews (cum o fi fost facut, n-am de unde sa stiu), mi-au placut niste idei si mi-am dat cu parerea (la cata presa „quality“ se face la modul asta, un biet blogger ca mine de ce nu?) Dar nu puteam sa nu spun saru' mana, fie si la simpla mentionare... A, si daca as fi fost acolo, cand vorbeai tu bineinteles ca lasam naibii cafelele si tigarile, chiar asa de mitocan ma banui c-as fi putut fi? :-)