Va povesteam ieri despre dezbaterile de la Bucuresti privind situatia actuala a presei. Un biet simpozion, la urma-urmei. In Franta, situatia este luata foarte in serios si azi, la ora 11, au inceput dezbaterile a ceea ce francezii numesc „Etats généraux de la presse“. Revolutionara denumire, nu alta, trimitere de-a dreptul la Revolutia franceza, dar sa trecem. Ideea este ca dezbaterile, conduse de consiliera presedintelui, Emmanuelle Mignon, au drept scop sa gaseasca solutii pentru problemele actuale ale presei „traditionale“, supusa atacurilor Internetului si ale presei gratuite. S-au format 4 grupuri de studiu („pôles de réflexion“ le-au zis in pretiozitatea lor), conduse de Bruno Frappat, presedintele Grupului Bayard Presse („locul ziaristilor“), Bruno Patino, director general al France Culture si fost vicepresedinte al grupului Le Monde („reflectii asupra digitalului“), François Dufour, reprezentantul ziarelor nationale franceze la asociatia mondiala a ziarelor (WAN), si fondator al grupului Play Bac Presse („presa si societate“) si, in fine, Arnaud de Puyfontaine, fost presedinte al Asociatiei prentru promovarea presei de tip magazin (APPM) si fost presedinte al Emap France si Mondadori France („tipar si distributie“). Toate bune si frumoase pana aici, inclusiv Sarkozy prezent la deschiderea lucrarilor.
De ce s-a ajuns aici? Pai din cauza problemelor cunoscute peste tot: scaderea tirajelor, scaderea veniturilor obtinute din publicitate, cresterea costurilor de tipar si distributie, nimic nou sub soare. Iar in Franta problemele astea ii privesc si pe contribuabili, fiindca, in caz ca nu stiati, guvernul francez subventioneaza presa; 284,5 milioane de euro sunt prevazute in bugetul pe 2009. Asta in conditiile in care presa de tip magazin sta extraordinar de bine, indicele ei de lectura fiind in Hexagon unul dintre cele mai ridicate din lume.
Dar tot e bine, uite, guvernul are grija, nu? Unde-i scandalul din stirea asta? Pai vine de la un comunicat al sindicatului ziaristilor francezi SNJ-GGT, care-l acuza pe Sarkozy ca, prin chestia asta, nu vrea altceva decat sa-si subordoneze presa franceza („la tenue de ces Etats Généraux se limiterait donc à entériner les concepts sarkozyens visant à mieux contrôler l’information et réduire le pluralisme au profit des seuls «amis» du chef de l’Etat à la tête des grands groupes de presse écrite ou audiovisuelle.“). Sigur, CGT-ul, din cate-mi aduc aminte, are ceva parfum comunist, totusi sindicalistii parca au dreptate cand se mira ca in fruntea comisiilor au fost pusi patroni si nu cercetatori sau profesori universitari.
Un singur lucru e sigur: problema e de urmarit. Si le-o recomand tuturor celor implicati in presa, mai ales alora care au ticul verbal cu „numai in Romania se poate asa ceva“.
joi, 2 octombrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu